3 łódzkie restauracje na wyjątkowe okazje

Są takie okazje, które wymagają specjalnej oprawy. Są tacy klienci, których trzeba podjąć wyjątkowo wystawnie.
via: Pxhere
Dziś opiszę trzy restauracje w Łodzi, które się nadają właśnie na takie wyjątkowe okazje.

Polecam restauracje, które spełniają poniższe warunki:

Rekomenduję miejsca, w których byłam przynajmniej raz - w ten sposób mogę z czystym sumieniem polecić restaurację, wiedząc jaki jest poziom kuchni, czystości i jaka jest obsługa kelnerska. Restauracja musi być dostosowana do wyjątkowych okazji. To musi być wysoce elegancka i wykwintna restauracja, pasująca na uroczystą kolację.
Zwracam uwagę na:
  • obsługę: kelnerzy są schludni, dyskretni i profesjonalni;  
  • jedzenie: menu jest być zróżnicowane (jeśli gość jest wegetarianinem, powinien też mieć wybór); jedzenie powinno być elegancko podane, ale przede wszystkim smaczne i świeże
  • alkohol: powinna być karta win, z dobrej jakości trunkami, dobrze jest także, aby w restauracji były inne alkohole wysokiej jakości -jak na przykład whisky. Jeśli są piwa, to jednak dobrze by było, żeby było coś więcej niż tylko jedna marka z koncernu browarniczego. Dobrze widziana jest także obecność sommeliera, który potrafi doradzić dobór win do potraw. 
  • wystrój: eleganckie stoły z białymi obrusami i porcelanową zastawą zawsze robią dobre wrażenie; dodatkowo można wybrać miejsce ciekawe ze względu na usytuowanie lub widok (na przykład restauracja na ostatnim piętrze wieżowca z widokiem na miasto będzie nieprzeciętnym wyborem); Restauracja odpowiednia na uroczyste okazje powinna mieć stoliki oddalone od siebie tak, aby goście którzy siedzą przy nich, nie słyszeli nawzajem swoich rozmów; dobrze jest także, jeśli jest możliwość wyboru osobnej, kameralnej sali;
  • czystość: zwróć uwagę, czy w restauracji jest czysto, czy podłoga jest umyta, stoliki są czyste, przyjemnie pachnie a kelnerzy są schludnie ubrani; toaleta i jej wygląd też są ważne - musi być czysto, musi być papier toaletowy, ręczniki i mydło - wszelkie braki są niedopuszczalne. 
  • dojazd i parking: goście do restauracji z reguły dojeżdżają samochodem, więc weź to pod uwagę. Dojazd powinien być dość łatwy a parking powinien być dostępny dla gości restauracji. 
Oto restauracje, które według mnie spełniają powyższe warunki (w kolejności alfabetycznej):

1. Restauracja Delight w andel's Hotel

Godziny otwarcia: (na kolację) 18-23
Parking: ogromny i bezpłatny parking na terenie Manufaktury
Menu

Restauracja w hotelu nagradzanym wieloma architektonicznymi nagrodami. Wnętrze pofabryczne, z zachowaną surową cegłą. Każde z 170 krzeseł to antyk ze swoją historią, więc różnią się między sobą. Potrawy fusion przygotowane przez obecnego szefa kuchni Mirosława Jabłońskiego zostały docenione dwa lata pod rząd dwiema czapami przez Gault&Millau. Jedzenie jest na wysokim poziomie smakowym i estetycznym. Kelnerzy świetnie mówią po angielsku, potrafią doradzić zarówno danie jak i odpowiednie napoje do potraw.
Restauracja ma fenomenalny wybór win austriackich (przepyszne), ale także innych alkoholi z całego świata.

Dużym plusem tej restauracji jest jej umiejscowienie w hotelu andel's - zagraniczni goście często mają w nim zrobione rezerwacje, więc dotarcie na posiłek zajmuje chwilkę. Jednocześnie może to być minus - bo w drodze do restauracji nie pokażesz gościom miasta (po prostu zabierzesz ich na osobny spacer po najciekawszych miejscach).

2. Restauracja Polka

Godziny otwarcia: 11-23 (w niedziele do 22)
Parking: ogromny i bezpłatny parking na terenie Manufaktury

Restauracja na Rynku Manufaktury. Wyjątkowo elegancka i podająca dopracowane smakowo dania, zarówno mięsne, jak i wegetariańskie.

Wystrój nie jest tradycyjny, raczej bogaty i kwiecisty, w stylu Magdy Gessler, ale jednak robi wrażenie wystawnego i eleganckiego. Kelnerzy są dyskretni, poruszają się bezszelestnie i obsługują wyjątkowo sprawnie, po angielsku i po polsku. Manager restauracji bez mrugnięcia okiem spełnia ponadstandardowe prośby (pewnie spotkał się z wieloma bardziej oryginalnymi pytaniami niż moje).

W restauracji pracuje świetny sommelier mówiący po angielsku (pan Przemysław Kowalski), potrafi obrazowo i fascynująco opowiadać o winach i historiach z nimi związanych.

3. Restauracja Quale

Godziny otwarcia:12 -22 (w piątki i soboty do 23, a w niedziele do 19:00)
Parking: nieduży parking na podwórku restauracji. Poza tym płatny parking na ulicy Narutowicza.
Menu

Restauracja poza obszarem Manufaktury, przy ulicy Narutowicza 48 - w pięknie odrestaurowanej willi Gustawa Schreera. Wnętrze jest urządzone w stylu art deco i podzielone na kilka mniejszych pomieszczeń (przynajmniej dwa, ale kilka zakrętów i luster sprawiło, że się trochę pogubiłam, może ich być więcej). Restauracja szczyci się ogromnym wyborem whisky (ponoć ponad 300 rodzajów!) oraz długą kartą doskonałych win. 
Na miejscu jest sommelier, który potrafi doradzić wybór alkoholu do wybranych dań. 
Menu jest sezonowe, właśnie w lutym została zmienione (jeszcze nie miałam okazji próbować dań z nowej karty), ale zawsze jest zaskakująco podane, przepyszne i zaspokaja wszystkie zmysły. 

Jeśli chcesz zrobić wrażenie na gościach - to ta restauracja z powyższych trzech najciekawiej prezentuje swoje dania i ma największy w Łodzi wybór whisky. 

Znasz jeszcze jakieś łódzkie restauracje, które potrafią zrobić wrażenie na gościach i nadają się na wyjątkowe, eleganckie okazje? Napisz w komentarzu lub na fiszermonika@interia.pl - chętnie sprawdzę nowe dla mnie miejsca. 

Komentarze