Bento: warzywny keks i roladki z łososiem

Dziś w bento na bogato. Zostały mi smakołyki po weekendowym świętowaniu. Jest więc warzywny keks (przepis poniżej) oraz roladki z naleśnika z łososiem (proste, ale przepis też jest poniżej). 
A wszystko w pudełku za 3-4 złote z marketu (nie pamiętam jakiego).

Warzywny keks 


mam ten przepis wycięty z jakiejś gazety (prawdopodobnie Claudii) i wklejony do zeszytu z przepisami sprzed wielu wielu lat. Lubię przepisy z niego. Masz taki zeszyt?

150 g marchewki
1 czerwona papryka
100 g fasolki szparagowej (nie miałam i użyłam brokuła)
100 g cukinii
300 g mąki
200 g masła
5 jaj
łyżeczka proszku do pieczenia
sól i pieprz

Warzywa obrać i pokroić w równą kostkę. Obgotować we wrzątku (marchewkę i fasolkę 10 minut), resztę warzyw 5 minut. Odcedzić, osuszyć i obtoczyć w małej ilości mąki. 

Żółtka utrzeć z masłem na gładką masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sól i pieprz. Połączyć z warzywami. 

Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą ciastową. Ciasto wyłożyć do blaszki keksowej (wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą). Piec 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu kroić w plastry. 
Ponoć jedna porcja ma 398 kilokalorii. 

Roladki z łososiem 

3-4 naleśniki
100 g wędzonego łososia
serek do smarowania 
natka pietruszki lub koperek lub szczypiorek

Serek wymieszać z zieleniną. Posmarować nim naleśnik, na serek wyłożyć plastry łososia. Zawinąć ściśle, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Jeśli chcesz podawać zaraz, wstaw do zamrażarki na 15 minut. Pokrój w 1,5 centymetrowe plastry (ukośne wyglądają bardziej efektownie, ale smakują tak samo dobrze, jak te zwyczajne). 

Jak znajdujesz te przepisy? Masz taki zeszyt z przepisami sprzed lat, poplamiony, wygnieciony? Korzystasz jeszcze z niego?

Komentarze