Jak zorganizować lunch biznesowy?

Asystentka często rezerwuje restaurację na różne okazje. Poniżej dowiesz się jak to zrobić na lunch biznesowy, na co zwrócić uwagę i o czym pamiętać. 
via: Picjumbo

Wybór restauracji

Restauracja musi być dostosowana do okazji. Lunch biznesowy wymaga restauracji eleganckiej, ale raczej nie tak wykwintnej jak na uroczystą kolację. 
Warto znać restaurację, w której rezerwujesz miejsce. Postaraj się najpierw sama ją odwiedzić, lub zorganizować tam mniej zobowiązujące spotkanie, tak abyś mogła ją poznać - zobaczyć jak wygląda na żywo. Zwróć uwagę na:
- obsługę: kelnerzy muszą być schludni, dyskretni i profesjonalni; 
- jedzenie: menu musi być zróżnicowane (jeśli gość jest wegetarianinem, powinien też mieć wybór); jedzenie powinno być elegancko podane; 
- wystrój: eleganckie stoły z białymi obrusami i porcelanową zastawą zawsze robią dobre wrażenie; dodatkowo można wybrać miejsce ciekawe ze względu na usytuowanie lub widok (na przykład restauracja na ostatnim piętrze wieżowca z widokiem na miasto będzie nieprzeciętnym wyborem); Restauracja odpowiednia na business lunch ma stoliki oddalone od siebie tak, aby goście którzy siedzą przy nich, nie słyszeli nawzajem swoich rozmów; sala restauracyjna powinna być raczej jasna - półmrok jest dobry na romantyczną kolację;
- czystość: zwróć uwagę, czy w restauracji jest czysto, czy podłoga jest umyta, stoliki są czyste, przyjemnie pachnie a kelnerzy są schludnie ubrani;
- dojazd i parking: goście do restauracji z reguły dojeżdżają samochodem, więc weź to pod uwagę. Dojazd powinien być dość łatwy a parking powinien być dostępny dla gości restauracji.

Warto przedstawić gościom kilka restauracji i im pozostawić ostateczny wybór miejsca.

Ilość gości

Zamawiając stolik poproś o nakrycia dla konkretnej liczby gości. Weź pod uwagę jakieś nieprzewidziane zmiany - jeden lub dwoje goście więcej nie powinno Cię zaskoczyć, uprzedź o tym restaurację. 

Menu

Pamiętaj, że możesz zdecydować aby goście dostali wszyscy to samo danie (często restauracje mają menu lunchowe odgórnie ustalone) - taka możliwość przyspiesza proces zamawiania. 
Oczywiście nie jest błędem zostawić zamówienie gościom i poprosić kelnerów o wręczenie pełnego menu. 
Składaj zamówienia podobnie jak inni. Jeśli goście zamawiają zupę i drugie danie - zrób to samo. Inaczej albo Ty będziesz czekać na innych i przyglądać się jak oni jedzą, albo odwrotnie. Jedna i druga sytuacja będą niezręczne. 
Omijaj także najdroższe i najtańsze pozycje w menu. Pomiń też dania, które sprzyjają brudzeniu - żeberka, ja też omijam czerwone zupy (pomidorową i barszczyk czerwony), kiedy mam białą bluzkę.

Płatność

Generalna zasada savoir-vivre jest taka, że to zapraszający płaci. Więc jeśli to Ty lub Twoja firma zapraszacie to Wy płacicie. Jeśli możesz - umów się z restauracją na płatność przelewem, ale oczywiście możesz też zapłacić w restauracji. Podejdź jednak do kelnera i poproś o uiszczenie opłaty nie przy stole, tak jest bardziej elegancko.

Savoir-vivre

Jeśli czekasz na zaproszonych gości - wypada czekać na nich na stojąco. Jeśli jednak zajmiesz miejsce przy stoliku, obserwuj wejście i w momencie zauważenia gości wstań i podejdź w ich kierunku. Dzięki temu nie będą szukać stolika i elegancko się z nimi przywitasz. 
Poza tym oczywiście zachowuj się zgodnie z zasadami savoir - vivre. 
Wyłącz lub wycisz telefon. Nie wypada rozmawiać przy stole przez telefon, odbieraj rozmowy wyłącznie konieczne i w tym celu odejdź od stolika, uprzednio przepraszając pozostałych.

Small talk

Przed posiłkiem i w trakcie warto prowadzić small talk. O tym jak taką pogawędkę prowadzić pisałam TUTAJ. Jeśli w trakcie posiłku (lunch biznesowy lub kawa biznesowa) masz omówić jakieś ważne tematy - to oczywiście zrób to. Warto jednak nie rozpoczynać spotkania od razu z tak zwanej grubej rury, ale najpierw nawiązać relację, przełamać lody. Spotkałam się z takim zdaniem, że sprawy biznesowe warto zacząć omawiać, wtedy gdy Twój partner o nich wspomni, lub przy kawie i deserze (a najwcześniej po złożeniu zamówienia). 

Napisz, jeśli masz jakieś wątpliwości dotyczące tego tematu. Może masz jakieś doświadczenia w rezerwowaniu restauracji na lunch biznesowy, albo jakieś anegdoty z takiego lunchu?

Monika - Twoja Asystentka

Piszę tego bloga dla Ciebie. Napisz co myślisz o blogu, o wpisach, o tematach, które Cię zaciekawiły, lub o które chętnie przeczytasz. Napisz, bo największą przyjemnością dla blogera są komentarze czytelników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyjemnością przeczytam Twój komentarz!