Savoir vivre przy stole - lunch biznesowy

Czy na lunchu biznesowym wypada krewetki obierać rękoma? Czy wypada pić alkohol?
Musisz iść na lunch biznesowy i nie wiesz jak się zachować? Poniżej znajdziesz moje wskazówki.
Jeśli chcesz przeczytać, jak zorganizować lunch biznesowy - kliknij TUTAJ.
Jeśli chcesz się dowiedzieć, jakie restauracje w Łodzi polecam na lunch biznesowy - kliknij TUTAJ.
via: Pexels

1. Przywitaj się ze wszystkimi

W sytuacji, kiedy widzisz się tego dnia z uczestnikami dopiero na obiedzie - przywitaj się ze wszystkimi. Najlepiej wymień z każdym z uczestników uścisk dłoni. 
Jednak - jeśli przychodzisz do restauracji, a część uczestników siedzi już za stołem, w taki sposób, że przeciskanie się do nich byłoby trudne - przywitaj się po prostu słownie i ukłoń się w ich stronę. 

2. Gospodarz inicjuje

Powinieneś obserwować gospodarza i:
  • nie siadać za stołem, dopóki gospodarz nie usiądzie, lub nie poprosi gości o zajęcie miejsc, 
  • nie rozkładać serwety zanim gospodarz tego nie zrobi, 
  • nie zaczynać jedzenia dopóki gospodarz tego nie zrobi, lub nie zachęci gości do jedzenia, 
  • pozwól gospodarzowi pierwszemu zamówić dania - jeśli on zamówi przystawkę, Tobie też wypada, ale jeśli gospodarz nie zamawia, to lepiej też powstrzymaj się od jej zamawiania. Jeśli gospodarz nie zamawia pierwszy - spytaj go o rekomendację.

3. Serweta 

Z reguły w restauracjach przy nakryciu są serwety materiałowe. Po zajęciu miejsca i po tym, jak gospodarz ją sobie rozłoży na kolanach - Ty także rozłóż ją sobie na udach. To jedyne miejsce, gdzie wypada tę serwetę położyć w trakcie obiadu. 
Serweta:
  • służy do wycierania ust, 
  • po zjedzeniu składasz ją i kładziesz przy nakryciu.

4. Zastawa 

  • jeśli przy Twoim nakryciu jest więcej niż jeden zestaw sztućców - zaczynasz jedzenie tym najbardziej zewnętrznym,
  • po prawej od twojego talerza stawiaj płyny (tzn. szklanki, kieliszki i filiżanki), a po lewej wszystkie produkty stałe - jak pieczywo, sałatki, dodatki do głównego dania.
  •  nie kładź na stole torebki ani telefonu, ani żadnych innych rzeczy (np. kluczy)
  • jeśli odkładasz sztućce w trakcie jedzenia - nie opieraj ich o talerz a częściowo o stół. Odkładaj je na talerz - skrzyżowane
via: Pexels
  • Pozycja sztućców "na godzinę 16" jest znakiem dla kelnera, że może już zabrać talerz. 
via: Pixabay

5.Zamawianie jedzenia

  • jak w punkcie 2.:  pozwól gospodarzowi pierwszemu zamówić dania - jeśli on zamówi przystawkę, Tobie też wypada, ale jeśli gospodarz nie zamawia, to lepiej też powstrzymaj się od jej zamawiania. Jeśli gospodarz nie zamawia pierwszy - spytaj go o rekomendację,
  • zamawiaj jedzenie proste i nie brudzące - lepiej omijaj spaghetti, żeberka, czy cokolwiek, wobec czego masz obawy, że może Cię pochlapać lub nie wiesz jak to jeść,
  • elegancko jest nie zamawiać najdroższych dań z karty (jeśli to gospodarz płaci). 

6. Zamawianie napojów

  • jeśli gospodarz nie zamawia alkoholu, to Ty też tego nie rób (chyba, że wyraźnie do tego zachęci swoich gości),
  • zasada taka sama jak przy zamawianiu jedzenia - staraj się nie zamawiać najdroższych alkoholi z katy, 
  • nawet jeśli wszyscy zamawiają alkohol - znaj swoje ograniczenia i postaraj się pić tak, aby nie przekroczyć niebezpiecznej granicy, za którą bełkoczesz i tańczysz na stole.

7. Jedzenie

  • pieczywo powinno się odrywać kawałek po kawałku (jeśli smarujesz masłem - to te oderwane kawalątki smaruj masłem, a nie całą kromkę), a nie gryźć z całej kromki - to jest zasada dość restrykcyjna, obowiązuje raczej na bardzo eleganckich spotkaniach wśród znamienitych gości, ale warto jej się trzymać, bo to bardzo schludnie wygląda. 
  • nigdy nie rób kanapek na talerzu (w trakcie lunchu lub obiadu, bo przy śniadaniu to co innego), 
  • wszelkie mięsa, większe kawałki warzyw - odkrawaj po kawałku, i zjadaj. Nie odkrawaj na zapas więcej kawałków, żeby potem tylko widelcem je sobie pakować do buzi, 
  • sos z jednej sosjerki nakładaj sobie małymi porcjami na talerz - NIGDY PRZENIGDY nie zamaczaj swojego kawałka jedzenia w ogólnej misce (wyjątek stanowi fondue),
  • staraj się brać do ust niewielkie kęsy, żeby można było sprawnie je pogryźć i połknąć i płynnie prowadzić konwersację przy stole - NIE MÓW Z PEŁNYMI USTAMI!!! 
  • nie jedz za dużo i nie jedz zbyt mało - źle będzie wyglądać, jeśli zamówisz 3 daniowy obiad, podczas gdy reszta uczestników tylko drugie danie (będą czekać na Ciebie aż skończysz), ale równie źle będzie wyglądać, jeśli wszyscy będą zamawiać dwa dania, a Ty wyłącznie zjesz listek sałaty - to Ty będziesz się przyglądać, jak inni jedzą. 
  • jeśli trafiła Ci się ość, lub coś czego nie chcesz / nie możesz zjeść - pozbądź się tego najlepiej w serwetkę, tak dyskretnie jak to możliwe. Nie pluj na talerz, nie wyjmuj palcami, nie krzycz wniebogłosy, że to ohydne...

8. Pozycja

  • nie trzymaj łokci na stole,
  • nie garb się,
  • nie pochylaj się zanadto nad talerzem - unieś sztućce do ust,
  • nie oblizuj noża...! Palców też :)
  • jeśli mimo serwety, pochlapiesz się czymś - przeproś i wyjdź do łazienki, postaraj się zetrzeć plamę, nie rób z tego afery.

9. Rozmowa

  • staraj się unikać tematów kontrowersyjnych: polityka, religia, 
  • utrzymaj kontakt wzrokowy - nie patrz się cały czas w talerz,  
  • udzielaj się w rozmowie - bycie mrukiem nie jest eleganckie, 
  • jeśli chcesz wyjść do toalety - powiedz: "Przepraszam na chwilę" i wyjdź - nie mów "Idę siku", czy nawet "idę do toalety", no nie wypada, 
  • jeśli musisz odebrać telefon - przeproś rozmówców i odejdź od stołu na czas rozmowy.

10. Płatność

  • najlepiej się umówić z góry, kto płaci za obiad, nie wypada kłócić się przy rachunku,
  • reguła jest taka - jeśli ktoś zaprasza, to on płaci, 

11. Pożegnaj się ze wszystkimi

  • uściśnij dłonie
  • podziękuj gospodarzowi za posiłek i miło spędzony czas
Oczywiście takich porad jeszcze można byłoby mnożyć i wyliczać jeszcze dłużej, to są według mnie podstawy. Napisz w komentarzu, czy o czymś zapomniałam. 
Jeśli chcesz - podziel się jakąś swoją gafą. Ja z reguły coś powiem nie na miejscu, to są moje główne gafy.

Komentarze